Locatie Wethouder Beversstraat

Bouwen, Wonen & Interieur (BWI)

Naast basisvaardigheden leer je bij BWI de basiskennis van timmeren, metselen, schilderen en ontwerpen. Je bent nog niet klaar voor het echte werk, maar je ontdekt wel of dit profiel bij je past. Wil je ermee verder? In de keuzevakken krijg je de mogelijkheid je te verdiepen in één onderdeel. Dat kan zijn interieurontwerp en design, fijn houtbewerking, maar ook constructieve aansluitingen of het schilderen van hout en steenachtige materialen. Hierbij maken we ook gebruik van computergestuurde machines bij het ontwerpen en produceren van de verschillende opdrachten.

Produceren, Installeren & Energie (PIE)

Je gaat werktekeningen maken met een 3D tekenprogramma en leert aan de hand daarvan producten te maken. Daarbij komen vele technieken aan bod. Je gaat plaatstaal bewerken en verbinden door middel van lassen. Ook leer je van alles over sanitaire installaties en duurzame energie. Energie heeft veel met elektriciteit te maken; bedrading aanleggen bijvoorbeeld.

Mobiliteit & Transport (M&T)

Met Mobiliteit & Transport heb je toegang tot veel beroepen waarin techniek op één of andere manier een rol speelt. Het gaat vooral om alles wat te maken heeft met mobiliteit, dit is een vakgebied met heel veel techniek. Bij M&T leer je alles over benzine- en dieselmotoren, reparaties, montage en het uitvoeren van controles. Je leert omgaan met een heleboel gereedschappen en materialen.

Een ander belangrijk onderdeel van dit profiel is transport. Denk daarbij aan alles wat vervoerd moet worden. Per auto, busje, vrachtauto, trein, tractor, boot of vliegtuig. Dit zijn allemaal vervoermiddelen die te maken hebben met mobiliteit. Bij transport moet je niet alleen denken aan werken als chauffeur, maar ook aan de hele logistiek die erbij hoort. Je leert bijvoorbeeld hoe je ervoor kunt zorgen dat producten netjes op tijd in de winkel terechtkomen.

Economie & Ondernemen (E&O)

Je leert de basiselementen van het ondernemerschap. Je gaat je verdiepen in de administratie van een bedrijf, zoals de boekhouding en de bevoorrading. Ook leer je hoe je correct (schriftelijk) communiceert met bijvoorbeeld klanten en leveranciers. Daarnaast zijn er een aantal verdiepingsvakken te kiezen, voorbeelden hiervan zijn: webshop, presentatie en styling en internationale handel.

Zorg & Welzijn (Z&W)

Je maakt kennis met de basis van de gezondheidszorg, het welzijnswerk en de uiterlijke verzorging. Je leert omgaan met mensen van alle leeftijden: net geboren, jong en gezond, maar ook oud en lichamelijk of geestelijk ziek of beperkt. Je leert ze te begeleiden en te helpen met aankleden en eten. Maar ook met het verzorgen van hun lichaam en haar. Jij weet straks precies wat mensen nodig hebben en hoe jíj ze kunt helpen. Voor mensen zorgen kan ook betekenen dat je zorgt dat de dagelijkse dingen in een bedrijf goed lopen. Je doet dat bijvoorbeeld als conciërge, kantinebeheerder, receptionist of je gaat aan de slag als onderwijsassistent.

Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR)

Bij HBR leer je dranken en gerechten volgens recept te bereiden en ze daarna netjes en op verschillende manieren uit te serveren aan gasten.
In de bakkerij verwerk je bloem, boter en suiker tot de lekkerste producten: broodjes, brood, koekjes, taarten en vlaaien. Op school hebben wij een eigen restaurant waar we elke week gasten ontvangen. Dit kunnen bijvoorbeeld ouders of opa’s en oma’s van leerlingen zijn, maar ook andere gasten zijn van harte welkom.

Gasten gaan niet alleen uit eten, ze gaan ook wel eens een lekker weekendje weg, of gaan een leuke activiteit doen. De gasten willen vermaakt worden. Bij het vak recreatie leer je hoe je ervoor kunt zorgen dat gasten een aangenaam verblijf hebben en dat het hun aan niets ontbreekt.

Media, Vormgeving & ICT (MVI)

Je maakt kennis met verschillende vaardigheden op het gebied van audiovisuele, interactieve en grafische vormgeving. Naast fotografie en videotechnieken leer je ontwerpen met behulp van allerlei creatieve softwareprogramma’s. Je presenteert jouw werk door gebruik te maken van full colour-printers. De wereld van Media, Vormgeving & ICT is snel en dynamisch. Je leert in te springen op de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied!

Wat kies jij?

Het boekje 'Welk profiel past bij jou?' is bedoeld om je meer te vertellen over de verschillende profielen, zodat je straks een profiel kunt kiezen dat helemaal bij jou past. Natuurlijk helpen wij jou daar bij. Dat doen we met onze loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) in de onderbouw. Aan de hand van opdrachten denk je na over jouw kwaliteiten en interesses en voer je een loopbaangesprek met de mentor. Ook kun je bij onze decaan, mevrouw Hilverda, terecht voor informatie en advies.