Locatie Wethouder Beversstraat

‘Sprachdorf’ (Taaldorp) is een nagespeeld dorp op de locatie Wethouder Beversstraat en bestaat uit een aantal “levensechte” uitgebeelde situaties. Leerlingen uit leerjaar 2 en 3 met Duits in het vakkenpakket brengen een bezoek aan een VVV kantoor, kledingwinkel, McDonalds, dokterspraktijk, restaurant en politiebureau. De leerlingen doorlopen drie van deze situaties. De voertaal is natuurlijk Duits.

Beoordeling door Duitse leerlingen

De leerlingen worden beoordeeld op onder andere uitspraak en correct taalgebruik. Bijzonder is dat voor het eerst ook Duitse leeftijdsgenoten de spreekvaardigheid van de Bonhoeffer leerlingen zullen beoordelen. Deze Duitse leerlingen van de Fridjof-Nansen-Realschule in Gronau hebben Nederlands in hun vakkenpakket. De sectie Duits van de locatie Wethouder Beversstraat geeft uiteindelijk het definitieve cijfer.

“Duits spreken is voor de meeste leerlingen van onze school geen dagelijkse bezigheid. Het Engels is veel vertrouwder”, zegt Mecky Tenbrink, docent en sectieleider Duits. “Door het organiseren van een ‘Sprachdorf’ willen wij onze leerlingen bewust maken van het belang van de Duitse taal. Ook vinden wij het belangrijk dat de toetsing van hun taalvaardigheid in een zo realistisch mogelijke situatie plaatsvindt.”

Spannend

Tijdens de lessen hebben de leerlingen van de locatie Wethouder Beversstraat de verschillende situaties voorbereid. “Toch zal de spanning van de gezichten af te lezen zijn”, vertelt Mecky Tenbrink. “Maar ook de Duitse leerlingen vinden het erg spannend. Zij moeten voor het eerst in het Nederlands praten en laten zien wat zij in Duitsland geleerd hebben.”

Bekijk hier de foto's van Sprachdorf. (hiervoor moet je eerst inloggen op MijnBonhoeffer)

Bekijk hieronder de video's die 1Twente Enschede (voorheen TV Enschede FM) en RTV Oost bij ons op school maakten: