Locatie Wethouder Beversstraat

Zaterdag 31 maart was een unieke ervaring voor Thom en Süzèn van onze locatie Wethouder Beversstraat (4KI1). Yvonne van Dommelen, docent Nederlands, was hierbij aanwezig en beschrijft de indrukwekkende ochtend in eigen woorden.

“Een aantal weken geleden, tijdens een les Nederlands, was meneer Grashuis uitgenodigd door Jos Kattenpoel Oude Heerink, docent Levensbeschouwelijke Vorming en Maatschappijleer, om op school iets over de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Meneer Grashuis vertelde aan leerlingen uit 4KI1 hoe hij als kind de Tweede Wereldoorlog mee had gemaakt. De leerlingen waren nog nooit zo stil geweest.

Gedicht
Thom en Süzèn wilden graag een gedicht schrijven en dit voordragen tijdens de herdenking ter gelegenheid van de bevrijding van de gemeente Enschede op 1 april 1945 die werd gehouden op de ‘Oosterbegraafplaats en gedenkpark’ aan de Noord Esmarkerrondweg. De emotionele herinneringen die meneer Grashuis met ons had gedeeld, werden verwerkt in het gedicht. (Het gedicht van Thom en Süzèn lees je hier.)

De herdenkingsceremonie
Süzèn was er met haar moeder en twee broertjes. Thom had zijn vader meegenomen. Er waren zelfs gereserveerde stoelen met naamkaartjes voor ons. De herdenkingsceremonie was erg mooi. De vlag werd halfstok gehangen, daarna volgden er verschillende toespraken: van mevrouw Vlietstra, namens Devonshire and Dorset Regiment, de heer Le Loux, voormalig wethouder van Enschede, vertelde over hoe zijn vader op transport werd gezet naar Duitsland en Hennie Ardesch las het gedicht ‘De achttien doden’ van Jan Campert (1941) voor. Dit ging over achttien verzetsstrijders die in hun cel op hun executie wachtten. Daarna het dodenappèl: er werden 18 namen genoemd die symbool stonden voor alle gevallenen. Toen was het tijd voor het trompetsignaal de ‘Last Post’ en een minuut stilte. Een krans werd neergelegd bij het monument en we mochten allemaal een witte roos bij de graven van de geallieerden leggen onder leiding van de ceremoniemeester. Velen van hen waren erg jong gestorven. Aan het einde van de bijeenkomst werd de vlag neergehaald. Heel indrukwekkend allemaal.

Thom en Süzèn hebben het gedicht voor een groot aantal mensen voorgedragen. Meneer Grashuis was onder de indruk en wilde graag het gedicht hebben ter herinnering. Wij zijn erg trots op onze leerlingen. Ze kregen complimenten van de organisatie. Heel knap gedaan!”

Jos Kattenpoel Oude Heerink, Yvonne van Dommelen, Süzèn en haar familie en meneer Grashuis